In een rivier stroomt water van de berg naar beneden, bij grondwater stroomt het ook van hoog naar laag |
Bemaling werkt op het principe dat grondwater van een hoger naar een lager niveau stroomt. De bemaling onttrekt grondwater, de bemaling moet altijd onder het gewenste niveau van het grondwater geplaatst worden. Als grondwater wordt weggepompt, daalt de grondwaterstand op deze plek, het grondwater naast deze plek stroomt dan automatisch naar de verlaagde grondwaterstand van de bemaling.
Hoeveel de grondwaterstand daalt, hangt af van het debiet en de bodemeigenschappen. Het debiet is de hoeveelheid water die per tijdseenheid onttrokken wordt. Bijvoorbeeld, uit een kraan thuis stroomt ongeveer 1 m³ water per uur. Bij bemalingen wordt in Nederland meestal 5 tot 100 m³/uur onttrokken. De grootste bemaling waar LootsGWT ooit bij betrokken was, had een debiet van 13.000 m³/uur. De kleinste bemaling had een debiet minder dan een emmer (10 liter) per uur.
Wanneer één bemalingssysteem (zonder aanpassing) op één locatie bij 10 m³/uur de grondwaterstand 1 m verlaagd, dan zal ongeveer 20 m³/uur onttrokken moeten worden om de grondwaterstand 2 m te verlagen. Dit gaat trouwens niet meer op wanneer het bemalingssysteem ondermaats is voor 2 m verlaging.
Reacties
Een reactie posten
Uw reactie wordt gecontroleerd door het SPAM filter, het is mogelijk dat de reactie niet (direct) zichtbaar is.