Een retourbemaling betekent dat water in de grond wordt gepompt. Het is feitelijk het tegenovergestelde van een bemaling (waar grondwater uit de bodem wordt onttrokken).
Je hebt een (of meerdere) bron met geperforeerd deel beneden de grondwaterstand nodig. Zodra je de waterstand in de bron verhoogd boven de grondwaterstand, dan gaat het water vanuit de bron de grond in stromen (water stroomt van hoog naar laag). Dit is een retourbemaling.
Aandachtspunt 1:
In de bodem en in het (grond)water zitten meestal stoffen (opgelost). Deze stoffen zorgen regelmatig voor verstopping van retourbronnen. Het voorkomen van problemen is soms wel mogelijk:
- de oplossing kan preventief zijn (zorgen dat bijvoorbeeld chemische verstopping niet gaat optreden)
- de oplossing is onderhoud (bronnen schoonmaken)
- de oplossing is de retourbemaling vervangen zodra deze verstopt is (dus u betaald 2 of misschien wel meer retourbemalingen gedurende het project).
Ten aanzien van aandachtspunt 1 zijn er geen garanties bij de bemalers, ofwel als het tegenzit kost het de opdrachtgever extra geld.
Aandachtspunt 2:
Een retourbemaling verhoogd de grondwaterstand. Dat kan interessant zijn om bijvoorbeeld houten funderingsdelen te beschermen. Echter een verhoging van de grondwaterstand kan ook nadelige effecten hebben, bijvoorbeeld wateroverlast bij derden, sloot-/polderbodem barst op, instabilliteit van een talud, boom(wortels) verdrinkt, derving van landbouw gewassen.
Het toepassen van een retourbemaling kan voor de omgeving nadelig uitpakken, hier moet goed naar gekeken worden.
Ten aanzien van aandachtspunt 2 wordt eventuele schade bij derden niet gedekt door verzekeringen van bemalers, ofwel als het tegenzit kost het de opdrachtgever extra geld.
Aandachtspunt 3:
Grondwater stroomt van hoog naar laag. Een bemaling verlaagd de grondwaterstand en een retourbemaling verhoogd de grondwaterstand. Als de afstand tussen retourbemaling en de bemaling klein is dan stroomt het geretourneerde grondwater grotendeels direct terug naar de bemaling, het gevolg: natte bouwput en hoog debiet. Tussen de retourbemaling en de bouwputbemaling moet voldoende afstand zitten, de afstand moet berekend worden. Dat betekent dat het grondwater uit de bemaling over een langere afstand getransporteerd moet worden naar een retourbemaling. De uitdaging is dit grondwater transporteren (leidingwerk door bijvoorbeeld woonwijk) en een locatie in bijvoorbeeld de openbare ruimte vinden waar de retourbemaling mag en kan staan.
Reacties
Een reactie posten
Uw reactie wordt gecontroleerd door het SPAM filter, het is mogelijk dat de reactie niet (direct) zichtbaar is.