beeld: Floris Harteveld |
Op de korte termijn (komende tientallen jaren) is de verwachting dat verdamping met 5,5 % toeneemt en neerslag 5% toeneemt. We (KNMI) verwachten dat de grondwateraanvulling nauwelijks (0,5%) veranderd. Maar de buien worden intensiever en de tussenliggende droge perioden langer in de komende tientallen jaren. Nu kan de bodem maar een beperkte hoeveelheid neerslag laten infiltreren, intensievere regenbuien betekent dat minder regenwater in de bodem zakt.
1 Open bemaling moet groter
Het meest voor de hand liggende effect van klimaatverandering is dat de open bemaling (afvang regenwater) in de toekomst zwaarder uitgevoerd moet worden, dit zodat bij hevige neerslag (kans en omvang neemt toe in toekomst) de bouwput droog blijft. Het water uit de open bemaling is zeer zuurstofrijk en dit kan nauwelijks geretourneerd worden. In het kader van zwaardere regenbuien, is retourbemaling geen oplossing.
2 Frequentiegeregelde sturing bemalingen krijgt grotere rol of is zelfs verreist
Daarnaast zal de grondwaterstand bij hogere gronden meer fluctueren door klimaatsverandering. Dat betekent dat de schaalbaarheid van de bemaling beter moet worden, ofwel in droge perioden minder onttrekken en in natte periode meer onttrekken. Slim gestuurde onttrekkingen zijn daarnaast passend bij klimaatsverandering.
3 Aandacht voor bouwput begrenzing
Zelfs op vlak terrein (zeker bij stedelijk versteend gebied) zal meer aandacht moeten komen voor het realiseren van een verhoogde rand rondom de bouwput, dit zodat bij extreme neerslag het water uit de omgeving niet de bouwput instroomt (met grote schade als gevolg).
Reacties
Een reactie posten
Uw reactie wordt gecontroleerd door het SPAM filter, het is mogelijk dat de reactie niet (direct) zichtbaar is.